Docent LarsOlov Eriksson recenserar Guds Ord räcker

Anders Gerdmars bok ”Guds Ord räcker” fortsätter att generera debatt. Häromdagen publicerade Världen Idag Docent LarsOlov Erikssons recension under rubriken ”Romersk-katolsk teologi jämförs med evangelisk”.

Citat från recensionen:

…de tre mest omfattande kapitlen. Det första av dessa ägnas förhållandet mellan Bibeln och traditionen. Kapitlet inleds med de programmatiska orden: ”När den enkla bibeltron ifrågasätts undermineras kraften i Guds ord och ersätts med annat.”

De orden kan på sätt och vis sägas sammanfatta Gerdmars ärende; han vill värna den enkla bibeltron. Inte den förenklade. Han är för kunnig och erfaren för det, och han är inte egentligen propagandistisk i sin framställning heller. Men han värnar enkel bibeltro i den reformatoriska meningen Skriften allena.

Mot detta ställer han den romersk-katolska betoningen av skrift och tradition och läroämbete, allt med tydliga citat från Katolska kyrkans katekes. Med historiska och nytestamentliga exempel argumenterar Gerdmar för Bibelns särställning i den tidiga kyrkan.

 

Läs hela recensionen i Världen Idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *